Prøvelederkursus 2019

Af: Henrik Møller

Både nuværende prøveledere og andre medlemmer med lyst og interesse for at hjælpe RJK som frivillig, var mødt op på Bognæs i Roskilde fjord lørdag den 2. marts 2019

Michael Rosenlund og Ulla Lindner havde sammensat et interessant program, hvor der især blev holdt focus på workingtest og i særdeleshed åben klasse.

Michael Rosenlund, der gennem mange år har været panel A dommer, startede med at gennemgå juniortest, apporteringsprøve, åben klasse og vinderklasse. Michael fortalte at prøvesystemet er bygget op, så der er sammenhæng med de ting hunden skal kunne i de forskellige klasser. Han fortalt at han ikke dømte anderledes, om det var en juniortest /apporteringsprøve eller det var en vinderklasse markprøve selvom der selvfølgelig er forskel på sværhedsgraden.

Michael pointerede at ro på post og heal arbejde var noget af det der går igen gennem hele prøvesystemet.

Herefter gik Michael lidt dybere ind i åben klasse test, hvor han synes der ofte var lidt for stor forskel i den måde de var lavet på, fra prøve til prøve.

Michael fortalte at opgaverne i åben klasse ikke behøver at være ens til hver hund. men at prøven skal indeholde både en drevsituation og en trampejagtsituation. Han nævnte at der ofte var stor pres på hundene i åben klasse markprøve og at han gerne så, at man  forsøger at lave en åben klasse test, som så vidt muligt også indeholdt dette.  Dette kunne blandt andet gøres i en drevsituation, hvor der blev skudt en del og kastet en del dummyer. 

Der var god spørgelyst blandt de deltagene medlemmer til de forskellige situationer. 

Herefter fortalte Ulla Lindner om de helt grundlæggende ting man skal kunne som prøveleder, fra forberedelse og selve prøvelederjobbet på prøvedagen.

Den sidste del af formiddagens teori tog Henrik Møller sig af, han fortalte om at være prøveleder på markprøver.

Over frokost gik alle deltagerne ud i terrænet for i praksis at lave en åben klasse test. Michael Rosenlund fortalte og viste, hvordan en prøve kunne bygges op og hvordan man også på mindre arealer sagtens kunne gennemføre en trampejagtsituation.  Nogle af deltagerne havde hunde med og man kunne derfor prøve nogle forskellige ting i praksis     

Dagen sluttede med en kop kaffe og lidt mere teori