Unghundemesterskabet 2015

Af: Maria Thielke Hansen

Årets unghundemesterskab i RJK, blev afholdt søndag den 9. august 2015 på Jens Løgstrup's fantastiske og smukt beliggende terræn i Mullerup, nord for Slagelse på Vestsjælland.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, og stemningen var i top under hele prøveafholdelsen. Der var alvor i luften, da hund og hundefører var på opgaverne på posterne, men det blev afløst af klapsalve fra publikum, når pointene fra dommerne blev afsløret.

Posterne

Der var i første omgang 3 poster fordelt på terrænet. Der var både markering og dirigering på land og i vand og et lille søg. Antallet af apporteringer var 2-3 på hver post.

Der var ved parolen varslet en spændende post 4 til finalisterne – og den kom også.

Planlægningen af posterne blev udviklet af Morten Højrup og Jesper Bak Pedersen.

Morten Højrup forklarede, at de i planlægningen af posterne, lagde stor vægt på, at det skulle være en positiv oplevelse for hund og hundefører. Da posterne var tænkt igennem og tilrettelagt, så mødtes prøveleder, dommere og planlæggere for at finjusterer de sidste deltaljer på posterne.

Der blev i år lagt stor vægt på, at bruge terrænet på en måde, så det var publikumsvenligt.

Det var, som publikum, tydeligt, hvor man kunne færdes, og det var muligt at komme meget tæt på deltagerne ved posterne. Dette havde sin fordel. Det var nemlig muligt, ikke blot at se hund og hundefører arbejde, men også at høre den efterfølgende kritik fra dommerne. Det kan man jo lære af J

På post 1 startede man med en markering på land og derefter en markering på vand.
På post 2 var et lille drev ved en sø og opgaverne bestod af ro på post, 1 apportering over vand og efterfølgende et lille søg, hvor dummyerne fra drevet var landet, her skulle hentes 2 apporteringer.
Post 3 var en trampejagtspost og bestod af 2 dirigeringer og 1 markering

Den afsluttende post 4 bestod at en markering og en efterfølgende dirigering  

Prøvelederen

Prøveleder på årets Unghundemesterskabet var Nanna Hansen. Der er ingen tvivl om, at det er en omfattende tjans. Nanna fortalte, at der skal tænkes på alt, lige fra hvor mesterskabet skal afvikles, at skaffe hjælpere, bestille toiletvogn, skaffe telt, til at handle det helt lavpraktiske ind som toiletpapir, slik og kager. Nanna skulle bruge en stor håndfuld hjælpere, og hun kunne fortælle, at der har været stort engagement og lyst til at hjælpe. Der har faktisk været kø for at hjælpe, og det giver et signal om, at der er solid opbakning fra klubbens medlemmer.

Deltagere og publikum

53 hunde var tilmeldt årets unghundemesterskab, hvilke er rekord i RJK. Med kun 3 afbud var 50 ekvipager mødt op til start, alle hunde var mellem 12 og 24 måneder gamle.

Også rigtig mange publikummer havde valgt at bruge dagen i Mullerup, således var der over 100 personer samlet ved morgenens parole. 

Blandt deltagere og publikum var der både gamle, unge, kendte og nye deltagere. Det var muligt at spørge en af de gamle kendinge, Lise-Lotte Pedersen, hvad der får hende til at bakke op om klubben og deltage i arrangementerne. Lise-Lotte har været med siden RJK startede.

Lise-Lotte deltog med sin hund Aspijana Quincie til mesterskabet, men kom desværre ikke gennem alle posterne. Men hun ærgrede sig ikke, for der er meget læring i at arbejde med sin hund under pres, ikke mindst også at opleve sig selv i en prøvesituation.

Liselotte fortalte at hun stadig deltager efter mange år til RJK, da det er hyggeligt og altid præget af en positiv og kammeratlig tone. Det er dejligt at mødes med andre, der brænder for samme interesse.

Dommerne og bedømmelser

Dommere på unghundemesterskabet:
Post 1. Ullan Lindner og Håkan Hansson
Post 2. Henrik Møller og Mads Kristoffersen
Post 3. Carsten Junker Nissen
Post 4. Blev bedømt af alle dommere sammen

Bedømmelserne tog udgangspunkt i FCI pointskala, hvor der var mulighed for at opnå 20 point på hver post. Hvis man fik 5 point og derunder udgik man af prøven. 

Den ene af dommerne, Henrik Møller fortalte, at det kom lidt bag på dem, at mange hunde havde problemer allerede på post 1. Men at de herudover så mange gode hunde, nogle var lidt uheldige mens andre ikke helt havde den klasse, der skal til for at begå sig på et sådan mesterskab. Henrik Møller fortalte videre, at der selvfølgelig er stor forskel på en hund, der kun er godt 12 måneder og så de hunde som er tæt på 24 måneder. Alligevel var det en hund på bare 17 måneder som på flotteste vis blev en værdig vinder. En rolig, arbejdsom og meget veltrænet hund, som løste de stillede opgaver på flotteste vis.     

Vinderen

Årets suveræne vinder af unghundemesterskabet 2015 blev Martina Hansson fra Sverige med Roekull Lowes Ockra. Hunden var skarp, fokuseret og blev ført med en rolighed og præcision der kun kunne beundres.

Roekull Lowes Ockra og Martina høstede, foruden høje point på posterne, et kæmpe bifald efter en suveræn afslutning på post 4.

Roekull Lowes Ocra er opdrættet af Ann-Kristin Nilsson og er efter DK FTCH DK TM MPM 13 Jobeshill Olof og Roekull Inkas Loea.

Martina Hansson fortalte, at hun følte sig særdeles vel modtaget, og at posterne havde været en spændende udfordring. Hun følte sig velinformeret, og hun syntes, at der havde været rigtig god instruktion af dommerne på posterne.

Martina Hansson træner hos den kennel, hvor hun købte Roekull Lowes Ockra.

I alt 5 hunde gennemførte unghundemesterskabet. 

1. vinder UHM 2015: Roekull Lowes Ockra, 
Ejer/fører: Martina Hansson

2. vinder: Katie Perry
Ejer: Jens Hansen / fører: Kristian Rævsager

3. vinder: Lycik Gin
Ejer/fører: Jørgen Lycik

4. vinder: Lycik Tass
Ejer/fører: Jørgen Lycik

Udmærkelse: Serrara Savannah
Ejer/fører: Henrik Holst-Pedersen   

 

Årets unghundemesterskab blev fyret af under høj sol, med dygtige hunde og glade mennesker. Jens Løgstrup, der venligst lod RJK låne terrænet, nyder at kunne bidrage med hjælp til at en afholdelse er mulig.

Folk er gode til at parkere pænt og rydde op efter sig – dog er der et beskedent ønske, nemlig at skåne naboerne, fra at sten fra grusvejen sprøjter rundt om ørerne på dem, når arrangementet slutter, og bilerne forlader området.

Med andre ord – slip speederen J

Tak for denne gang og vel mødt til næste års mesterskab