Ny prøveleder i RJK

At være ny prøveleder

Af Ulrich Lindy

Det var på en måde en ære at blive spurgt, om jeg ville være prøveleder på Åben klasse på Kagstrupgård. Det viser jo, at man har lidt forstand på det man går og bruger sin fritid på.

Første udfordring var at finde et egnet område til prøven, men det gik ret nemt, da jeg har mit netværk i orden. Man skal tænke lidt over, hvilken prøve det er, før man udvælger området.

Min holdning er, at man ikke behøver et kæmpe område, bare området indeholder mulighed for, at differentiere posterne, så prøve kan gennemføres ordentligt.

Selve det at planlægge prøven har kun taget et par timer med indkøb osv. En times tid og lidt kontakt til dommer og hjælpere samt afhentning af udstyr til prøven. Alt i alt har jeg vel brugt 4 timer på forberedelse og så går der en dag med selve prøven. Det er jo en relativt lille indsats, når jeg tænker på, hvor mange prøver jeg selv har været til.

Hjælpere til prøven: Her valgte jeg at bruge en dommer, en erfaren prøveleder samt nogle venner. Det er en god idé, at hjælperne har noget erfaring med prøver.

Man skal efter min mening bruge to erfarne hjælpere til en åben klasse. Det er også en god ide, at man sætter en erfaren hjælper sammen med en ny hjælper. Hjælperen behøver ikke være en der fører hund normalt, enhver jæger kan jo lide at se godt hundearbejde. Et godt råd er, at man har set nogle åbenklasser- eller apporteringsprøver, så man har nået at samle lidt inspiration. I fremtiden håber jeg at jeg har hundemateriale til, at jeg kan komme ud at samle inspiration på nogle vinderklasser, så jeg måske om et år eller to kan være prøveleder på en vinderklasse.

Jeg syntes, alle der har mod på det skal prøve, det er en kæmpe oplevelse at se om det man nu har planlagt holder, selvom der på dagen helt sikkert altid vil være nogle små justeringer.

Følgende ting skal man være opmærksom på:

Erfaring i prøver

Valg af område

Valg af hjælper

Tidsforbrug i alt ca. 12 timer i mit tilfælde

Mvh Ulrich Lindy